Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Homoktövis, a homok aranya
  2024-01-09 22:26:21, kedd
 
 



Korunk egyik legértékesebb gyógynövénye a nálunk is egyre inkább hódító cserje, a homoktövis (Hippophae rhamnoides), mely eredetileg egy a Himalája lejtőin termő növény.

Magyar népies elnevezései: ezüsttövis, fűztövis, homokfa.

Az ezüstfafélék családjába tartozik, a tengerpartok homokdűnéin, homoktalajon, folyó- és patakhordalékon növő, kétlaki növény. Tövises, kétlaki bokor, vagy kis fa. Egyenes levelei lándzsásak, fedőszőrös fonákjuk ezüstszürke, vagy rézvörös, fénylő. Jellegtelen, március-áprilisban nyíló virágai fürtökben állnak, amelyek a levelek előtt virítanak. Sárga, vagy narancsvörös termése 7-8 mm nagyságú bogyó.

A homoktövis sarjtelepes, lombhullató, szélporozta tövises cserje vagy fa.

A homoktövis termése kiemelkedő antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, természetes C-vitamin utánpótlást biztosít és gazdag flavonoid forrás.

Homoktövis történelem:
A homoktövis termését az ókori keleten több ezer éve alkalmazzák különböző gyógyászati célokra.
Már az ókorban felismerték, hogy a homoktövis bogyója és levele gyógyhatással rendelkezik.

Tibetben az egyik legrégebben használt gyógynövény, az "egészség tárának" is hívják. Népszerűségét tekintve elterjedtebb a ginzeng gyökérnél. Már a Shi Bu Idian tibeti írásban, melyet az időszámítás előtti XI. században írtak, leírásra kerültek a homoktövis gyümölcsének gyógyító hatásai. Több ezer éve használták már a növény termésének olaját a kínai császárok gyógyítására. A legendák szerint Dzsingisz Kán katonái is fogyasztották a homoktövis olaját, hogy növeljék erejüket és szívósságukat. Hippokratész műveiben szintén fellehetőek hivatkozások a homoktövis-készítményekről, melyeket a gyomorbetegségek gyógyítására használtak. Az ókori Görögországban a homoktövis gyümölcsét a lovaknak adták az Olimpiai játékok előtt, hogy növeljék azok fizikai erejét, javítsák a külsejüket, mivel a lovak szőre gyönyörűen csillogott tőle. Innen ered a görög neve is: hippos - ló, pheas - fényes. A szláv népeknél mind a mai napig széles körben alkalmazzák a homoktövis gyümölcsét és az olaját. Kirill, a szláv abc megalkotója, ezzel az olajjal kezelte a betegeket és a sebesülteket. Az ő példáját követték később az orosz kozákok, akik ezzel az olajjal kezelték sebeiket, gyümölcsével javították egészségi állapotukat, növelték erejüket. Enyhén savanykás íze és üdítő hatása miatt a homoktövis gyümölcsét előszeretettel fogyasztják a szibériai vadászok, akik ezt a gyógynövényt szibériai ananásznak nevezik. Brezsnyev is rendszeresen fogyasztott homoktövis-olajat, mert sejtszinten produkálva a védőhatást, még az italfogyasztással szemben is megvédi a szervezetet. Roborálós és immunstimuláló hatásának köszönhetően a homoktövis-olaj az űrhajósok étrendjében is szerepel.

Gyógyászati felhasználása:
A termésből préseléssel nyert zsíros olajából - mely főleg olajsavakat, karotinoidokat, E-vitamint, fitoszterolokat és foszfolipideket tartalmaz - a gyógyszeripar fájdalomcsillapítót, nőgyógyászati gyulladás gátlót, égési és fagyási sebek, nehezen gyógyuló fekélyek, valamint szájüregben keletkezett sebek és eróziók kezelésére alkalmas kenőcsöket és sugárártalom (napfény, RTG sugárzás) elleni szereket készít.

A homoktövis növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, használható meghűléses megbetegedéseknél. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő. Nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer".
Az érelmeszesedés megelőzésében is szerepe van a homoktövisben található antioxidáns vitaminoknak, borostyánsavnak, az alfa-linolénsavnak. A többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak, (linolénsav) szerepe a vér koleszterinszintjének szabályozásában van, az antioxidánsok pedig megakadályozzák az ártó koleszterin (LDL)- oxidációját
Rákbetegségek kiegészítő kezelésében is alkalmazható: csökkenti a sugár-, és kemoterápia mellékhatásait.
Fokozza az anyagcserét, ezt fogyókúra esetén használhatjuk ki.
A magolaj A és E-vitamin valamint és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, véd a káros UV-sugárzástól. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását, égésnél gyógyító és fájdalomcsillapító

A homoktövis több mint száz biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz. Kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma; tízszer nagyobb, mint a citromé. Szintén nagy mennyiségben található meg benne az E-vitamin. Tartalmaz még A-, B-, F-vitaminokat, kalciumot, magnéziumot, cinket. Ezen kívül almasav, mannit, zsíros olajok, és flavonoidok is találhatóak benne. Magas vitamintartalma miatt az egyik legjobb immunerősítőként tartják számon.

A növény gyógyhatásai:
A homoktövis termése a Magyarországon termő növények között a leggazdagabb C-vitamin forrás, emellett kiemelkedő antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A Homoktövisbogyó velő fogyasztásával hozzájárul a szív- és érrendszer, valamint az emésztés megfelelő működéséhez. Rendkívül magas C-vitamin tartalmának köszönhetően fontos szerepet játszik a kötőszövet megfelelő működésében, szerkezetének megfelelő kialakításában, ezáltal az íny, a bőr, a csontok és a porcok egészségének megőrzésében.

A homoktövis növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását.

Sokan használják meghűléses megbetegedéseknél.

E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól.

Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő.

A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer".

Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre is, valamint védi a májat. Májvédő hatásáról számos tanulmány készült. Bevitelével csökkenthetők az emelkedett májfunkciós paraméterek. A májsejt regenerációban fontos szerepet játszik. A májenzimek hatékonyságát fokozza, ezáltal felgyorsítja méregtelenítő funkciójukat. Ennél hatékonyabb növény talán nem is létezik a máj regenerálására, bár sokan a máriatövist helyezik előtérbe. Mind olajos, mind vizes összetevői fontosak a máj szempontjából.

Javítja a szemidegek működését. Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Kozmetikai ipar is előszeretettel használja, hiszen gátolja a hajhullást, lassítja a ráncok megjelenését, elősegíti az öregségi foltok megszüntetését, valamint tartóssá teszi a barnaságot.

Segíthet az anyagcsere fokozásában, s így a pluszkilók felszaladásának megelőzésében és leadásában, s mivel a szövetek feszességét, rugalmasságát is fokozhatja, így a súlyingadozással együtt járó narancsbőr megjelenésének elkerülésében is hatékony lehet.


Bizonyos kísérletek tanúsága szerint kedvezően hat a száraz, irritált bőrre, s gyulladás gátló és a baktériumok elterjedését mérséklő hatása miatt jótékonyan befolyásolhatja a sebek, sérülések gyógyulását is.
Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása szintén a sebek és bőrbetegségek gyógyulását segítheti elő.

Hatásos lehet e szervünk tisztításában, méregtelenítésében, sejtjeinek regenerálódásában és működésének javításában.

A benne található értékes anyagoknak köszönhetően jelentősen erősítheti az immunrendszert, s így fokozhatja szervezetünk ellenállóképességét. Az egészségmegőrzésben és a különböző problémák kialakulásának megelőzésében így mindenki számára hasznosnak bizonyulhat, de különösen a gyengébb immunrendszerű embereknek (gyerekeknek, időseknek, betegeskedőknek) lehet segítségére ellenálló képességük megőrzéséhez és növeléséhez.

Bizonyos tanulmányok szerint szerepet játszhat az érfalak rugalmasságának növelésében, a szervezetünkben található káros, LDL koleszterin szintjének csökkentésében, s így az érelmeszesedés s a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében.
Antioxidáns hatású összetevőinek köszönhetően segíthet szervezetünk öregedését lelassítani. Ezt állítólag a benne található flavonoidok segítségével éri el, hiszen ezeket a vegyületeket hatékonynak tartják a sejtek öregedésének mérséklésében.

Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer erősítő, fokozza a szervezet ellenálló képességét. Ajánlott fertőzésveszély, pl. influenzajárvány idején.

Allergiák, pl. szénanátha esetén is javasolt.
Ajánlott fogyókúrázóknak zsíroldó hatása miatt.
Májregeneráló hatása miatt ajánlott a máj tisztítására, alkoholfogyasztás esetén fokozottan ajánlott, az elvonási tünetek enyhítésére is.

Termesztése
A homoktövis termesztése egyáltalán nem igényel nagy erőfeszítést. Az első években a gyomtalanítást el kell végezni, az ágakat pedig — amennyiben nem szeretné az ember bokrosítani, hanem a törzset akarja megerősíteni — vissza kell metszeni.

A talaj iránt nem igényes, de szereti a homokot és a sok napfényt. A téli hideget jól viseli, a szibériai -40 fokot is elbírja. Gyümölcsöt 2-4 éves kortól hoz. A homoktövis bogyói hullásra nem hajlamosak, egész télen a fán maradnak.

A homoktövis alkalmazása:
Tea: A leveléből készített teát meghűléses megbetegedések esetén alkalmazzák.
Gyümölcsét általában feldolgozva, szirup, lekvár, bor, ivólé, likőr, zselé formájában.
Homoktövis-magolaj készítményeket széles körben alkalmazzák gyógyítási és megelőzési céllal belsőleg és külsőleg.

Intelmek a növénnyel kapcsolatban
A homoktövis-magolajat nem ajánlatos használni akut epehólyag-gyulladásnál és hasnyálmirigy-megbetegedéseknél.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: gyomorbetegségek, tulajdonságokkal, influenzajárvány, súlyingadozással, immunerősítőként, vitamintartalma, patakhordalékon, rugalmasságának, homoktövisbogyó, betegeskedőknek, fitoszterolokat, foszfolipideket, szervezetünkben, borostyánsavnak, készítményekről, szabályozásában, fertőzésveszély, felszaladásának, megakadályozzák, fogyókúrázóknak, befolyásolhatja, gyomtalanítást, megbetegedések, immunrendszerű, immunstimuláló, megjelenésének, előszeretettel, immunrendszert, regenerálására, görögországban, regenerációban, kialakulásának, megszüntetését, kialakításában, karotinoidokat, szívbetegségek, ezüstfafélék családjába, tengerpartok homokdűnéin, levelek előtt, homoktövis sarjtelepes, homoktövis termése, homoktövis termését, ókori keleten, ókorban felismerték, homoktövis bogyója, egyik legrégebben, ginzeng gyökérnél, időszámítás előtti, homoktövis gyümölcsének, növény termésének, kínai császárok, legendák szerint, Dzsingisz Kán, Nagy C-vitamin-tartalma,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A nemzeti hovatartozás kulturá...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Próbálj meg ...  képre írva  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Lóhere  Amikor Jézus rátapos a lábadra  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Erdőn  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  képre írva  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Png kislány  Szívem  Ami embereknek lehetetlen, az...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Még csak most kezdődik a nap  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nagyon különös  A boldog családok mind hasonló...  Örülök, hogy látlak!  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Zilahy Lajos gondolata  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Szabolcska Mihály – Ákác...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Tanuld meg ezt a versemet  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Nem tudhatod  Szabolcska Mihály – Ákác...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Nagyon különös  Png ház  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Png cica  Png csokor  Png kutya  Erdőn  Bounty krémes  Varga János Veniam - Fontos sz...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Egy lelki imádság  Png csokor  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Nagyi telefonál  Minden harmadik...  Zilahy Lajos gondolata  Reggel van  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Mi lenne ha  Szép estét kedves látogatóimna...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
ezüstfafélék családjába, tengerpartok homokdűnéin, levelek előtt, homoktövis sarjtelepes, homoktövis termése, homoktövis termését, ókori keleten, ókorban felismerték, homoktövis bogyója, egyik legrégebben, ginzeng gyökérnél, időszámítás előtti, homoktövis gyümölcsének, növény termésének, kínai császárok, legendák szerint, homoktövis olaját, gyomorbetegségek gyógyítására, ókori Görögországban, homoktövis gyümölcsét, lovaknak adták, lovak szőre, görög neve, szláv népeknél, olajjal kezelte, orosz kozákok, olajjal kezelték, szibériai vadászok, gyógynövényt szibériai, italfogyasztással szemben, űrhajósok étrendjében, termésből préseléssel, homoktövis növeli, érelmeszesedés megelőzésében, homoktövisben található, többszörösen telítetlen, antioxidánsok pedig, ártó koleszterin, káros UV-sugárzástól, bőrbetegségek gyógyulását, homoktövis több, egyik legjobb, növény gyógyhatásai, leggazdagabb C-vitamin, emésztés megfelelő, kötőszövet megfelelő, porcok egészségének, homoktövis nagy, emelkedett májfunkciós, májsejt regenerációban, májenzimek hatékonyságát, máriatövist helyezik, szemidegek működését, narancsbőr kialakulását, ráncok megjelenését, öregségi foltok, anyagcsere fokozásában, pluszkilók felszaladásának, szövetek feszességét, súlyingadozással együtt, baktériumok elterjedését, benne található, különböző problémák, gyengébb immunrendszerű, érfalak rugalmasságának, szívbetegségek kialakulásának, vegyületeket hatékonynak, sejtek öregedésének, szervezet ellenálló, elvonási tünetek, homoktövis termesztése, első években, ágakat pedig, ember bokrosítani, törzset akarja, talaj iránt, téli hideget, szibériai &#8211, homoktövis bogyói, homoktövis alkalmazása, leveléből készített, növénnyel kapcsolatban, gyomorbetegségek, tulajdonságokkal, influenzajárvány, súlyingadozással, immunerősítőként, vitamintartalma, patakhordalékon, rugalmasságának, homoktövisbogyó, betegeskedőknek, fitoszterolokat, foszfolipideket, szervezetünkben, borostyánsavnak, készítményekről, szabályozásában, fertőzésveszély, felszaladásának, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4497
  • e Hét: 29388
  • e Hónap: 60874
  • e Év: 265575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.